Κληρονομικά χαρακτηριστικά

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψης, έχει καθοριστεί το χρώμα που θα έχουν τα μαλλιά του μωρού, η σωματική του διάπλαση, η μνήμη του και το ύψος στο οποίο θα φτάσει ως ενήλικας, η υγεία του και η ιδιοσυγκρασία του, ο τόνος της φωνής και η προτίμηση του για συγκεκριμένα χρώματα. Σε αυτήν την κληρονομικότητα συνέβαλλαν και τα δύο κύτταρα των γονέων. Τη στιγμή της γονιμοποίησης συναντώνται χρωμοσώματα του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου, σχηματίζουν ομάδες και συνενώνονται σε λωρίδες.

Οι κανόνες που διέπουν την ένωση αυτή είναι ακόμη κατά το μεγαλύτερο μέρος άγνωστοι. Η επιστήμη μπόρεσε να παρατηρήσει πόσες ιδιότητες είναι κατά πάσα πιθανότητα κληρονομικές, και ποιες πάλι δεν είναι τόσο ισχυρές, ώστε να μπορέσουν να επιβληθούν άλλων. Υπάρχουν κληρονομικά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται μόνο κάθε δύο ή τρεις γενιές.

Επιστημονικό δεδομένο αποτελεί πάντως ότι το φύλλο του παιδιού εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο απ' τον πατέρα. Από τα 23 συνολικά χρωμοσώματα που υπάρχουν σε κάθε ωάριο και σπερματοζωάριο, υπάρχει ανά ένα ειδικό χρωμόσωμα που χαρακτηρίζεται με τα γράμματα Χ και Υ.
Τα ωάρια περιέχουν πάντοτε ένα χρωμόσωμα Χ.
Στα σπερματοζωάρια όμως υπάρχουν δύο δυνατότητες: μπορεί να περιέχουν ή ένα χρωμόσωμα Χ ή ένα Υ.
Αν ενωθούν ένα γυναικείο χρωμόσωμα Χ και ένα αντρικό χρωμόσωμα Χ, τότε γεννιέται κορίτσι.
Αν όμως ενωθεί ένα γυναικείο χρωμόσωμα Χ με ένα αντρικό χρωμόσωμα Υ, τότε γεννιέται αγόρι.

Ψαχνετε για

Πώς υπολογίζουμε τις γονιμες μερες