Βιταμίνες και η αξία τους στην εγκυμοσύνη

Η μελλουσα μητέρα έχει ιδιαίτερη ανάγκη τις βιταμίνες, γιατί πρέπει να παρασκευάσουν στον οργανισμό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θρεπτικές ουσίες για το έμβρυο, στις οποίες είναι απαραίτητο να περιέχονται και βιταμίνες. Εκτός απ' αυτό χρειάζεται και η ίδια βιταμίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι αυξάνουν την ανθεκτικότητα και την ενεργητικότητα του οργανισμού.

Βιταμίνη C συντελεί στο να μην κουράζεται εύκολα η έγκυος και να προφυλάγεται καλύτερα από μολύνσεις. Η έλλειψή της βιταμίνης C προκαλεί ξηρότητα στα μαλλιά και το δέρμα, ουλίτιδα, ενώ έχει παρατηρηθεί σχέση με την μείωση των αντιστάσεων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιλέγετε τουλάχιστον μια πηγή Βιταμίνης C καθημερινά όπως πορτοκάλια, πράσινες πιπεριές , φράουλες, μπρόκολο, κουνουπίδι, γκρέιπφρουτ, λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτες.
Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 70mg βιταμίνης C την ημέρα.

Βιταμίνη D είναι αναντικατάστατη για την αξιοποίηση της τροφής της πλούσιας σε ασβέστιο και φωσφόρο. Μόνο με τη βοήθεια της βιταμίνης D μπορεί το σώμα να χρησιμοποιήσει τα δύο αυτά ορυκτά για το σχηματισμό των οστών.Τη βιταμίνη αυτή τη χρειάζεται η μέλλουσα μητέρα ιδιαίτερα μετά απ' τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, γιατί από τον τρίτο μήνα αρχίζουν οι μαλακοί χόνδροι του εμβρύου να μεταβάλλονται σε οστά.

Βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την αποφυγή εμφάνισης αναιμίας.
Την βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα δημητριακά.
Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 1,5 mg βιταμίνης Β12 την ημέρα.

Αν εξασφαλιστεί επάρκεια βιταμινών, μπορεί ν' αποφευχθεί μια ολόκληρη σειρά πιθανών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δηλαδή ανωμαλίες στην πέψη, ανορεξία, πόνοι στην πλάτη και στη μέση, και γενικά αδυναμία.

Οι βιταμίνες μπορεί μάλιστα να προφυλάξουν μια έγκυο γυναίκα και από μια αποβολή. Μια ποσότητα βιταμινών εναποθηκεύεται επίσης απ' το παιδί και χρησιμοποιείται στους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση, όταν το παιδί έχει ιδιαίτερη ευπάθεια στις ασθένειες.

Ψαχνετε για

Πώς υπολογίζουμε τις γονιμες μερες

Tags for Βιταμίνες και η αξία τους στην εγκυμοσύνη