Συμβουλές διατροφής στην εγκυμοσύνη

• Φροντίζουμε να υπάρχει ποικιλία στο διαιτολόγιο - διατροφή μας. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, όσο περισσότερο προχωρεί η εγκυμοσύνη - κύηση.
Έχοντας ποικιλία στα είδη των λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων στις συνταγές μαγειρικής μας, δίνουμε στο έμβρυο κατά τον καλύτερο τρόπο όλες τις αναγκαίες θερμίδες και όλα τα ανόργανα άλατα που του είναι απαραίτητα.

• Προσέχουμε την ποιότητα του φαγητού. Το υπερβολικά γεμάτο στομάχι και τα λιπαρά φαγητά είναι τόσο ακατάλληλα, όσο και τα φαγητά που είναι ξαναζεσταμένα, ή έχουν καεί, ή είναι φτωχά σε θρεπτικές ουσίες.

• Συμπληρώνουμε την διατροφή μας, εαν συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, με φρέσκο χυμό φρούτων και κουάκερ για το πρωινό, και με γιαούρτι και φρέσκα λαχανικά για βραδινό.

• Αποφεύγουμε τις λιχουδιές και τα γλυκίσματα κατά τη διάρκεια της εργασίας ή το βράδυ. Αν είναι δυνατόν, ξαπλώνουμε μετά από κάθε γεύμα ή κάνουμε ένα μικρό περίπατο.

• Η έντονη επιθυμία για συγκεκριμένα φαγητά είναι ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
Δεν υπάρχει λόγος ν' ανησυχούμε γιατί αυτή μας η επιθυμία συνήθως υποδηλώνει ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται μια ορισμένη θρεπτική ουσία.
Μπορούμε κάλλιστα να φάμε τα μεσάνυχτα ένα πιάτο φράουλες με γιαούρτι!

Εφόσον οι επιθυμίες αυτές περιορίζονται σε φαγητά πλούσια σε βιταμίνες και λευκώματα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα χρειάζεται σχεδόν διπλάσια ποσότητα λευκωμάτων απ' τη συνηθισμένη.
Αν όμως η επιθυμία είναι για ένα ωραίο γλύκισμα με κρέμα σαντιγί ή για ένα φαγητό με μαγιονέζα, τότε θα είναι καλύτερα να μην υποκύπτουμε συχνά.

Πάντοτε ακολουθούμε τις συμβουλές του γιατρού μας, γιατί η διατροφή μας πέζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Ψαχνετε για

Πώς υπολογίζουμε τις γονιμες μερες

Tags for Συμβουλές διατροφής στην εγκυμοσύνη