Υδατάνθρακες - σίδηρος

Οι υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη και τα ζυμαρικά καλύπτουν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυρίως τις ανάγκες σε ενέργεια. Οι τροφές αυτές είναι εύπεπτες. Οι «επικίνδυνοι» υδατάνθρακες - γλυκίσματα - θα πρέπει, κατά το δυνατόν, να αποφεύγονται.

Τα ανόργανα άλατα (Ασβέστιο, φωσφόρος και σίδηρος) τα χρειάζεται η μέλλουσα μητέρα για τα οστά και τα δόντια του μωρού. Τα άλατα αυτά περιέχονται κυρίως στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο αποτελεί το πιο συνηθισμένο πρόβλημα, κι αυτό γιατί το στοιχείο αυτό περιέχεται μόνο σε ίχνη στις τροφές, και αποβάλλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του με τα κόπρανα, χωρίς ν' αξιοποιείται ιδιαίτερα απ' τον 7ο ως τον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης η έγκυος γυναίκα μπορεί να υποφέρει από έλλειψη σιδήρου, πράγμα που έχει σαν συνέπεια την κόπωση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερα να ζητηθεί η συμβουλή του γιατρού, ο οποίος μπορεί να χορηγήσει ειδικά ιδιοσκευάσματα σιδήρου. Τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε σίδηρο, τις οποίες θα έπρεπε να προτιμά η μέλλουσα μητέρα κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης, είναι οι παρακάτω: πράσα, καρδιά και συκώτι χοίρου, μοσχαρίσιο συκώτι, κουάκερ, μαϊντανός, μαρούλι και σπανάκι.

Ψαχνετε για

Πώς υπολογίζουμε τις γονιμες μερες