Ομάδα αίματος

παράγοντας ρέζους

Η ομάδα αίματος και συγκεκριμένα ο παράγοντας ρέζους αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο για την εγκυμοσύνη. Σπανίως πλέον προκαλεί επιπλοκές, γιατί μόνο σε 15% περίπου των γυναικών λείπει ο παράγοντας ρέζους απ' το αίμα. Έχουν δηλαδή αρνητικό ρέζους, όπως ίσως έχετε ακούσει να χρησιμοποιείται σαν έκφραση. Αν τώρα ο πατέρας έχει ρέζους θετικό, τότε μπορεί το παιδί να κληρονομήσει απ' αυτόν, εκτός απ' τις άλλες σημαντικές ιδιότητες, και αίμα με ρέζους θετικό: άρα το έμβρυο θα έχει διαφορετικό αίμα απ' αυτή.

Το γεγονός όμως αυτό δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε και επιπλοκές. Μόνο στο 10% όλων των περιπτώσεων, στις οποίες δεν ταιριάζει το αίμα της μητέρας και του πατέρα, παρουσιάζονται κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού οι γνωστές επικίνδυνες επιπλοκές.

Στις περιπτώσεις αυτές ο οργανισμός της εγκυμονούσας αντιμετωπίζει το έμβρυο ως βιολογικό εχθρό. Αυτόματα τότε αντιδρά ο οργανισμός της μητέρας και αρχίζει να παράγει στο αίμα αντισώματα, που περιμένουν μόνο τη διαταγή, για να εκδιώξουν αυτόν τον εχθρό.
Εάν δε ληφθούν το ταχύτερο τα απαραίτητα μέτρα, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Γι' αυτό, σε περίπτωση διαφορετικού ρέζους μεταξύ των γονέων, μετριέται τακτικά η πυκνότητα των αντισωμάτων στο αίμα της μητέρας.

Αν ο γιατρός διαπιστώσει ότι το έμβρυο κινδυνεύει, τότε ή του αλλάζει το αίμα ή προκαλεί πρώιμο τοκετό, τόσο πρώιμο βέβαια, ώστε να μην εκτεθεί σε κίνδυνο το μωρό.
Αυτό είναι σημαντικό και για το μέλλον. Αν ο τοκετός γίνει χωρίς έλεγχο, τότε μπορεί το αίμα του μωρού να επιδράσει επί του αίματος της μητέρας και ν' αυξηθούν τόσο πολύ τα αντισώματα στο αίμα της, ώστε σε μετέπειτα πιθανή εγκυμοσύνη ν' αυξηθεί και η πιθανότητα αποβολών ή γεννήσεως παιδιών με σωματικές ή πνευματικές βλάβες.

πρόληψη

Η πρόληψη αποτελεί το κλειδί για την προστασία του εμβρύου. Οι γυναικολόγοι συνήθως παίρνουν δύο συγκεκριμένα μέτρα. Κατά την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, χορηγείται στην μητέρα με αρνητικό ρέζους μία ένεση, σαν εμβόλιο, με ανοσοσφαιρίνη Rh, γνωστή ως Rhogam, για την πρόληψη της ανάπτυξης αντισωμάτων. Μια άλλη δόση χορηγείται μέσα σε 72 ώρες από τον τοκετό, αν το μωρό είναι θετικό. Αν το μωρό είναι αρνητικό, δεν απαιτείται θεραπεία.

Γενικά είναι απαραίτητο να κάνουνε και οι δύο γονείς μια απλή σχετικά εξέταση αίματος ώστε να είναι σίγουροι και προετοιμασμένοι γνωρίζοντας τις ομάδες αίματος και αν υπάρχει ο παράγοντας ρέζους.

Ψαχνετε για

Πώς υπολογίζουμε τις γονιμες μερες